Kopen van een huis, Talking Money?

Een huis kopen, alle kosten inbegrepen

‘Weet ge wel hoeveel da kost een huis?’

JA! Die vraag krijg je zeker als je op zoek bent naar een stekje. Ale, ik toch. Stel dat je een huis gevonden hebt die helemaal jouw ding is. Stel dat de vraagprijs €170.000 is (wat redelijk goed zit). Dan denk je misschien ‘Ja dat ist!’ Nee.. Er komen nog verschillende kosten bij waar je rekening moet houden. Daarom wil ik ervoor zorgen dat jullie in de toekomst deze kosten er automatisch kunt bijtellen. Dan pas heb je zicht op de totale kost van een huis.

Registratierechten en honorarium van de notaris

Registratierechten moet je betalen om de aankoop van je huis of appartement officieel te maken. Het is als het ware een belasting die opgelegd is door de Staat. Deze registratierechten leg je vast bij de notaris en je bent hem ook een ‘honorarium’ verschuldigd (leg ik wat verder uit). De notaris zal kijken naar het type woning en de ligging van het huis. In Brussel en Wallonië betaal je bijvoorbeeld 12,5% registratierechten. In Vlaanderen betaal je 10%. Om het precieze bedrag te berekenen, moet je het percentage nemen van je aankoopprijs. Stel dat je een huis koopt in Vlaanderen van €170.000 dan heb je 10% registratierechten. Dit wil zeggen dat je €17.000 bovenop je aankoopprijs moet betalen.

Binnenkort valt dit systeem weg en is het voor iedereen hetzelfde nl. 7% !

Daarnaast moet je een honorarium betalen aan de notaris. Dit is een percentage op de aankoopprijs of de prijs van de bouwgrond en de bouwkosten. Hoe hoger de aankoopprijs van je huis of bouwgrond, hoe hoger het honorarium van de notaris. Hiervoor moet je 2 tot 3% rekenen van de aankoopprijs. Weer hetzelfde voorbeeld: je koopt een huis van 170.000 dan zal je €3400 erbij moeten rekenen.

Kadastraal inkomen

Elk jaar betaal je een belasting op je eigendom. Om het bedrag van deze belasting vast te leggen, moet je het kadastraal inkomen van je woning kennen. Dat bedrag wordt vastgelegd door een dienst binnen de Federale Overheidsdienst Financiën. Zij kijken naar wat jouw woning zou opbrengen als je het een jaar lang zou verhuren. De kosten voor onderhoud en herstellingen worden afgehouden en zo komen ze jouw kadastraal inkomen te weten. Dit (fictief) getal vormt de basis voor jouw belasting. Het kadastraal inkomen is ook onderhevig aan indexatie. Het bedrag zal na tien jaar dus niet meer hetzelfde zijn. Ook wanneer je je woning verbouwt of renoveert zal het kadastraal inkomen herberekend worden. Dit moet je trouwens altijd binnen de 30 dagen na de werken aangeven aan de dienst die verantwoordelijk is voor het kadaster. Zij gaan dan vervolgens je kadastraal inkomen aanpassen.

Dit bedrag moet je niet op tafel leggen als je een huis koopt! Je moet er wel rekening mee houden, aangezien het elk jaar terugkomt op je personenbelasting. Kies je voor een klein huis, dan zal je kadastraal inkomen kleiner zijn (minder belastingen) dan wanneer je een grote villa koopt.

Wanneer je een huis koopt met een laag kadastraal inkomen, dan krijg je ook vermindering van de registratierechten. Dan betaal je slechts 5% registratierechten.

De kosten van je lening

Als je een huis wilt kopen moet je natuurlijk een lening aangaan bij de bank. Tenzij je gewoon stinkend rijk bent. Ga langs bij verschillende banken en vergelijk! Nadat je verschillende banken hebt vergeleken, hak je de knoop door. Samen met het bewijs van je verkoopovereenkomst kan je gaan tekenen bij de bank. Hou er rekening mee dat, wanneer je een lening aangaat, je hier ook een prijsje voor betaalt. Banken rekenen ongeveer 350 euro dossierkosten aan. (Startlife, 2017)

Schuldsaldoverzekering

Wanneer je een hypothecaire lening ondertekent, zal de bank je vragen of je een schuldsaldoverzekering wil afsluiten. Wat wil dit nu zeggen? Wel, stel dat jij plotseling komt te overlijden. Dan blijven je partner en erfgenamen achter met een hypothecaire lening die nog niet volledig is afbetaald. En dat is een probleem, want je partner en kinderen draaien alleen op voor de kosten van de afbetaling. Of erger: ze zijn verplicht om de woning te verkopen.

Een schuldsaldoverzekering beschermt je gezin tegen dit onheil. Deze verzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden. De bank of verzekeringsmaatschappij betaalt het openstaande bedrag van de hypothecaire lening na je overlijden. Zo komt het niet terecht op de schouders van achtergebleven familieleden.

Loop even langs bij de bank of verzekeraar voor meer info over deze verzekering en over de betaling van de premie(s). Belangrijk weetje: er bestaan verschillende formules voor de betaling. De goedkoopste formule is om de premie volledig te betalen op het moment dat je het contract ondertekent. Maar let op! Dan moet je wel in één keer duizenden euro’s op tafel leggen…

Een architect: yes or no?

De keuken heeft een make-over nodig? Of de indeling van de badkamer staat je niet aan? Wie wil bouwen of verbouwen neemt een architect onder de arm. Maar … vergeet niet dat een architect een prijskaartje heeft. Het ereloon van de architect bedraagt een percentage op de waarde van de werken. Reken ongeveer op 7%. Je kan ook altijd een vast bedrag afspreken met je architect. Andere betaalmethodes: een uurloon of een vast bedrag per vierkante meter. Hoe jullie de betaling regelen, dat spreken jullie natuurlijk onderling af. Belangrijk is wel dat je deze afspraak op papier zet.

Vergeet de stedenbouwkundige vergunningen niet

Ben je van plan om te bouwen, verbouwen, slopen, graven of bomen te vellen? Dan ben je in België verplicht om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Er bestaan uitzonderingen: zo moet je soms enkel een melding maken bij de gemeente of krijg je een vrijstelling. Niet zeker of je wel een vergunning nodig hebt? Dat kijk je hier makkelijk na. Reken een stedenbouwkundige vergunning mee in je budget. Het bedrag van de dossierkosten hangt af van de oppervlakte en de aard van de werken. Voor meer info neem je best even contact op met je gemeente. (Startlife, 2017)

Startlife. (2017).Je eerste huis kopen? Deze 6 kosten komen erbij. Geraadpleegd op 08/05/2018 via https://startlife.be/nl-BE/article/je-eerste-huis-kopen-deze-6-kosten-komen-erbij

Comment Box is loading comments...
Close Menu

Like this blog? Share!

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://opzoeknaarmijnstekje.be/kopen-van-een-huis-alle-kosten-inbegrepen
Twitter
INSTAGRAM