Kopen of huren, my opinion?

Kopen of huren?

Je vraagt je misschien wel af of het nu beter is om een huis te kopen of eerst een aantal maanden te huren? Sommigen vinden huren weggesmeten geld terwijl anderen dit dan weer zien als een goede manier om te sparen. Wanneer ik tegen mijn vrienden of familie zei dat we van plan waren om een huis te kopen, kwam al snel de vraag “waarom huurde niet eerst?”

Wel ja om antwoord te geven op die vraag moest ik eerst gaan uitleggen dat mijn vriend ondertussen al 5 jaar huurt en eigenlijk vinden we dat beetje weggesmeten geld… Maar da’s natuurlijk subjectief en iedereen denkt hier anders over.

Ik heb een artikel gelezen van Startlife (19/07/2017) waarin ze richtlijnen geven die de keuze voor jou misschien wat gemakkelijker maken. Een paar vragen die je jezelf kan stellen:

Is huren iets voor jou?

Stel dat je een stekje gevonden hebt om te huren. Het valt mee van prijs, het is mooi ingericht en om kort te houden: het is volledig jouw ding. Alles is al snel geregeld en achter een maandje kan je er al intrekken. Stel dat je plots van werk verandert en je moet verhuizen, wat dan met het huurcontract? In tegenstelling tot het artikel vind ik dat huurcontracten wel niet zo gemakkelijk te verbreken zijn en dit vertel ik uit eigen ervaring. Meestal heb je een contract voor bepaalde duur (bijvoorbeeld een jaar). Indien er plots iets tussen komt en je wilt het contract verbreken, moet je de overgebleven maanden betalen en een extra kost.

Doorheen de jaren veranderen mensen en daardoor ook hun smaken. Hierdoor gebeurt het vaak dat mensen willen veranderen van huis of omgeving. Bij huren is het dan ook gemakkelijker (vanaf je contract ten einde is) om je boeltje te pakken en weg te gaan.  Alle overblijvende problemen en verzekeringen, blijven dan in de handen van de huisbaas. In tegenstelling tot kopen, waar je zelf de moeite moet doen om nieuwe kopers te vinden. Je moet zelf alles in orde brengen plus je zit ook nog eens vast aan je lening die logischerwijs langer duurt dan de meeste huurcontracten.

Wat mij persoonlijk het meeste tegenhoudt om te huren is dat de woning niet jouw eigendom is. Als je graag iets wil vernieuwen of een andere inrichting wilt.. Helaas pindakaas! Tenzij je natuurlijk toestemming krijgt van je huisbaas wat heel weinig het geval is… Als de eigenaar dan ook eens beslist om zelf of iemand van zijn familie in het huurhuis te komen wonen, dan staat ge met u klikken en klakken op straat. En ja da is al gebeurd.

De huurprijs wordt ook geïndexeerd en hangt vast aan inflatie, dit wil dus zeggen dat je na aanpassing ook meer huur zal moeten betalen

TIP: Neem contact op met de vorige huurder en vraag hem/haar wat de eventuele problemen waren, want de huurbaas/huurmaatschappij zal dit niet altijd vermelden.

Of toch liever kopen?

Hier ben ik een persoonlijk meer een voorstander van omdat je dan echt iets koopt dat helemaal van jou is. Geen huisbaas die je regels gaat opleggen, je kan het helemaal inrichten naar jouw smaak. Wil je jouw slaapkamer roze schilderen of je gang in het groen? It’s all possible!

Vanuit het financiële aspect is kopen ook voordeliger, want je wordt als eigenaar fiscaal beloond via je belastingen. Met andere woorden: je moet minder belastingen betalen (wohooo). Daarnaast is het ook een goede investering op lange termijn. Het is als het ware een spaarpotje voor later. De waarde van huizen stijgt elk jaar. Dit wil zeggen als jij een huis koopt en dit 10 jaar later terug verkoopt dan heb je winst. Isn’t that a nice idea?

Natuurlijk is een huis kopen wel duur… In een van mijn volgende blogs zal je meer te weten komen over welke kosten dit precies zijn. Om een huis te kunnen kopen, moet je een lening afbetalen. Wel rekening houdend dat je na het afbetalen van deze lening, de woning volledig van jou is.

Conclusie: doe waar jij je goed bij voelt!

Kopen of huren, het is geen gemakkelijke beslissing. Het belangrijkste is gewoon dat je iets kiest binnen jouw mogelijkheden. Heb je op dit moment nog geen nood aan een stekje van jezelf? En is sparen op dit moment niet jouw grootste prioriteit? Dan is huren helemaal jouw ding.

Ben je wel klaar om je ergens te settelen? Heb je al een mooi basisbedrag bij elkaar gespaard? Ga dan op huizenjacht en start de zoektocht naar jouw droomhuis. Doe het op je eigen tempo en laat je zeker niet onder druk zetten. Een huis kopen is een van de belangrijkste beslissingen uit je leven, dus die maak je wanneer jij, en alleen jij, daar klaar voor bent.

Mijn tip: rekenen, rekenen, rekenen!

Startlife. (2017). Huren vs kopen: de voor- en nadelen op een rijtje. Geraadpleegd op 29/04/2018 via https://startlife.be/nl-BE/article/huren-vs-kopen-de-voor-en-nadelen-op-een-rijtje

 

Comment Box is loading comments...
Close Menu

Like this blog? Share!

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://opzoeknaarmijnstekje.be/huren-of-kopen-what-to-do
Twitter
INSTAGRAM