Een huis renoveren

Wa kost da?

Alle kosten om je huis te renoveren

Misschien heb jij wel het huis van je dromen gevonden (alé toch aan de buitenkant). Maar vanbinnen is het wel wat anders… De bekleding staat je niet aan, de vloer is niet jouw smaak, de keuken al helemaal niet, enz. Renoveren is dus de oplossing!

Maar ja… Heb je je al afgevraagd hoeveel dit zou kosten? Daarom dat ik je help om je hier een idee over te geven. Het is niet mogelijk om je een afgebakende schatting te geven want voor iedereen is dit anders. Toch kan ik je richtlijnen geven zodat je weet hoeveel je dit zou kosten. De prijs is ook afhankelijk van welk soort huis je wilt kopen. Een villa t.o.v. een rijhuis kan al veel verschillen qua prijs.

Twee soorten kosten

  • Kosten die te maken hebben met de staat van het huis
  • Kosten bepaald door je eigen voorkeur (heb je zelf in de hand)

Ter illustratie

 

Om een duidelijk beeld te kunnen schetsen zal ik uit gaan van een voorbeeld. Stel dat je huis een bewoonbare oppervlakte heeft van 150 m² in degelijke staat. Je hoeft dus geen te grootschalige werken uit te voeren zoals heraanleggen van funderingen, vervangen van rotte muren, enz. Ook al ziet alles er in het algemeen goed uit, toch zul je met bepaalde zaken rekening moeten houden zoals:

Elektriciteit:
Bij veel oude gebouwen is een keuring van de installatie nodig, en het is hoogst uitzonderlijk dat die helemaal in orde is. In regel zal het volledig vervangen van de volledige installatie nodig zijn. De factuur hiervan zal al snel oplopen tot 10.000 euro.

Sanitair:
Ook de waterleidingen en afvoerbuizen zijn bij oudere woningen vaak aan het einde van hun levensduur. Vaak moet nog werk gemaakt worden van het afsplitsen van regenwater. De totale factuur hiervan kan snel oplopen tot 5.000 euro. Dat is dus nog zonder de eerder vermelde kranen of douche.

Verwarming:
Wie een huis koopt zonder centrale verwarming moet hier ook het nodige budget voor vrijmaken. Vuistregel is dat de installatie van een radiator, inclusief leidingen, al snel 600 euro per stuk kost. Voor een huis met 10 radiatoren kom je zo aan 6.000 euro. Tel daarbij nog 5.000 euro voor een hoogrendementsketel en de prijs loopt op tot 11.000 euro.

Ramen:
Oude huizen beschikken vaak nog over enkel glas of heel slecht isolerend dubbel glas. Dit vervangen kost in regel minstens 500 euro per vierkante meter. Kleinere ramen kosten per oppervlakte meer. Voor een doorsnee woning met 30 vierkante meter aan ramen komt dit dus op zo’n 15.000 euro.

Dak:
Nog een isolatiekost waar u best niet te lang mee wacht. Als het dak zelf nog in goede staat is komt u er vanaf met de prijs van de isolatie zelf. Moet de hele dakconstructie opnieuw worden aangelegd, dan zult u snel 200 euro per vierkante meter betalen. Tel daarbij drie dakramen aan 700 euro per stuk, en voor een zadeldak met 70 vierkante meter pannen loopt de kost dan op meer dan 16.000 euro.

Muren: 
Na al deze bovenstaande werken zullen de bestaande binnenmuren hevig toegetakeld zijn. Opnieuw bepleisteren is in de meeste gevallen dan ook de enige optie. Reken op zo’n 25 euro per vierkante meter muren en plafonds. Bij een woning met een grondoppervlakte van 150 vierkante meter komt je op die manier makkelijk tot een prijs van 12.500 euro.

Stel dat alle bovenstaande werken nodig zijn in jouw woning, dan zal de kost snel oplopen tot €70.000. En dat is allemaal nog zonder afwerkingen zoals verf, tapijt of vloer, lampen, keuken, enz. Maar zoals al gezegd, deze kosten kun je zelf bepalen. (Lecluysse, W., 2016)

Mijn tip:

Neem een kenner mee naar de woning die een goede schatting kan doen van de kosten aan het huis. Neem ook geen gehaaste beslissingen! Neem je tijd.

Lecluysse, W. (2 maart 2016). Hoeveel kost het om uw droomhuis te renoveren? De Standaard. Geraadpleegd op 22/05/2018 via http://www.standaard.be/cnt/dmf20140204_049

Close Menu

Like this blog? Share!

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://opzoeknaarmijnstekje.be/een-huis-renoveren-wa-kost-da
Twitter
INSTAGRAM