Een huis bouwen
Bouwgrond kopen

Bouwgrond kopen

In plaats van een huis te kopen dat toch niet helemaal jouw ding is, waarom niet zelf bouwen? Heb je ook al met dit idee in je hoofd gezeten? Ik wel.

Vandaag vertel ik je waarop je moet letten bij het kiezen van bouwgrond. Welke vragen moet je juist stellen?

Is het wel bouwgrond?

Het stuk grond mag dan wel in een woongebied liggen, dit wil niet altijd zeggen dat het bouwgrond is. Om dit te weten kan je eerst en vooral zoeken op het internet of je jouw grond terugvindt. Of je kan je richten tot Ruimte Vlaanderen voor een stedenbouwkundig attest.  Dit is een attest die je invult en afgeeft aan de gemeente waar je bouwgrond zich bevindt.

Stel dat je dit niet doet en je neemt gewoon contact op met de gemeente. Weet dan dat mondeling verkregen stedenbouwkundige informatie geen juridische waarde heeft.

Waar mag ik bouwen?

Iedere bouwgrond hangt vast aan stedenbouwkundige voorschriften. Dit wil zeggen dat je niet zomaar mag bouwen waar en hoe je zelf wilt. Je woning zal dus moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals open/halfopen bebouwen, 1 of 2 verdiepingen, enz. Ook het gebruik van materialen kan vastgelegd worden. Dus let hiermee op!

* open bebouwing = alleenstaand huis
* halfopenbebouwing = 1 zijde van huis staat vast aan een ander huis
* gesloten bebouwing = rijhuis

Denk op voorhand na wat voor huis je wilt bouwen en bekijk dan goed de voorschriften. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

In welke staat verkeert de bouwgrond?

Het kan zijn dat de grond waar je wilt bouwen vol staat met bomen of een hoop puin. Je moet daar ook rekening houden met het bepalen van je budget. Je bouwgrond moet ook op ideale hoogte liggen t.o.v. de straatkant. Als dit niet zo is, zal je nog moeten investeren in graaf-of ophogingswerken.

Het bezichtigen van je bouwgrond is niet voldoende om de kwaliteit ervan te zien. Het bodemattest is een zeer belangrijk document hiervoor.

Welke verplichtingen hangen er aan vast?

Naast de stedenbouwkundige verplichtingen kunnen er nog verplichtingen vasthangen aan de bouwgrond. Bijvoorbeeld dat je binnen een bepaalde termijn moet bouwen. Als je budget dit toelaat, is dit meestal geen probleem. Plus, wie bouwt en zijn domicilie vastlegt binnen 5 jaar krijgt korting op de registratierechten!

Als je bouwgrond koopt van een promotor of sleutel-aan-de-deur bedrijf dan bestaat de kans dat je verplicht moet samenwerken met de bouwfirma of een bepaalde aannemer.

Wat met de ligging en oriëntatie?

Hoever ligt de bouwgrond – en dus je toekomstige woning – van je werk, scholen en openbare diensten? Ben je snel op de autosnelweg of heb je toegang tot het openbaar vervoer? De ligging van je bouwgrond is belangrijk. Wees niet te snel tevreden. Eens de ‘ik-heb-de-ideale-bouwgrond-gevonden’-euforie is weggeëbd, klinkt een rit van meer dan een uur een pak minder aantrekkelijk.

Denk ook aan hoe je tuin gericht is. Als je tuin zuid-gericht is, dan wil dit zeggen dat je de meeste zon hebt. Persoonlijk zou ik voor zuid-gericht kiezen.

Hou rekening met de totale kosten

Als je bouwgrond koopt, betaal je niet enkel de verkoopprijs. Hou er rekening mee dat je snel tussen de 10.000 à 20.000 mag bijrekenen voor registratierechten en notariskosten. (Livios, 2018)

Livios. (2018). Waarop letten bij het kopen van bouwgrond? Geraadpleegd op 24/05/2018 via https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/bouwen-verbouwen-of-kopen/bouwen/bouwgrond/waarop-letten-bij-het-kopen-van-bouwgrond/

 

 

 

 

Close Menu

Like this blog? Share!

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://opzoeknaarmijnstekje.be/huisje-bouwen-bouwgrond-kopen
Twitter
INSTAGRAM